Η EuroLeague Basketball ενημέρωσε για τις αλλαγές στους κανονισμούς που ισχύουν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργανώση και στο EuroCup από τη σεζόν 2023/24, μεταξύ αυτών το δεύτερο Challenge των προπονητών.

Το 2021 η EuroLeague σύστησε τον κανονισμό του «Coach’s Challenge», που επιτρέπει στους προπονητές να αμφισβητήσουν ένα σφύριγμα των διαιτητών κατά τη διάρκεια ενός αγώνα και να γίνει official review μέσω video.

Η σεζόν 2023/24 θα βρει εκ νέου ανανεωμένο τον κανονισμό. Όπως, λοιπόν έγινε γνωστό από τη διοργανώτρια αρχή, πλέον κάθε προπονητής έχει το δικαίωμα να ζητήσει δύο challenges και όχι ένα. Με τη μόνη προϋποθέση ότι θα πρέπει να έχουν ζητήσει το πρώτο challenge στα πρώτα 38′ του αγώνα. Σε διαφορετική περίπτωση, χάνουν τη δυνατότητα να ζητήσουν δεύτερο. Για να βοηθήσουν, μάλιστα, στην επιτάχυνση των αγώνων, οι διαιτητές θα μπορούν πλέον να ξεκινούν έλεγχο φάουλ (foul review) μόνο στα τελευταία 2′ ενός αγώνα ή στα τελευταία 2′ της παράταση.

Το «Coach’s Challenge» μπορεί να ζητηθεί σε περιπτώσεις όπως η κατοχή μετά από out-of-bounds, goaltending ή αντικανονική παρέμβαση μετά από σουτ και φάουλ εντός ημικυκλίου στην άμυνα, αλλά πάντα σε «νεκρή» μπάλα και πριν οι διαιτητές τη δώσουν σε παίκτη για τη συνέχιση του παιχνιδιού.

Επιπλέον, δυο νέες περιπτώσεις θα είναι διαθέσιμες για review από τους διαιτητές. Η πρώτη έχει να κάνει με το αν έγινε φάουλ ή όχι σε παίκτη πάνω στο σουτ. Και η δεύτερη, αν ο χρόνος για το σουτ πρέπει να ανανεωθεί ή όχι σε περιπτώσεις που γίνεται review αν η μπάλα ακούμπησε στεφάνη ή όχι.

Οι διαιτητές μπορούν να προχωρήσουν σε αυτά τα review μόνο στα τελευταία 2′ ενός αγώνα ή στα τελευταία 2′ της παράτασης.

Από ‘κει και πέρα, οποιοσδήποτε παίκτης ή σταφ μιας ομάδας εγκαταλείπει τον πάγκο κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης εντός γηπέδου και δεν εμπλέκεται ενεργά σε αυτή, δεν θα αποβάλλεται. Αυτό προϋποθέτει ότι οι διαιτητές θα μπορούν να ελέγξουν το υλικό και να επιβεβαιώσουν πως οι παίκτες που βρίσκονταν στον πάγκο δεν συμμετείχαν στο συμβάν.

Τέλος, όλες οι καταστάσεις που απαιτούν τζάμπολ θα διεξάγονται στην κοντινότερη θέση από εκείνη που έγινε η προηγούμενη ενέργεια. Είτε, δηλαδή στη γραμμή των ελεύθερων βολών, είτε στο κέντρο του γηπέδου.

Απάντηση

Don't forget to follow us on social media!

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram