Ο ΕΣΑΚΕ ανακοίνωσε επίσημα το νέο format με το οποίο θα διεξάγεται η Basket League από τη σεζόν 2023-24.

Με διαφορετικό τρόπο θα διεξάγεται πλέον η Basket League!

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΣΑΚΕ, η κορυφαία κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ θα έχει πλέον διαφορετικό format, το οποίο θα προσδώσει περισσότερο ενδιαφέρον, με περισσότερα «μεγάλα» ματς αλλά και μεγαλύτερη αγωνία στο χαμηλότερο μισό της βαθμολογίας.

Μετά την αδυναμία του Τρίτωνα να κεφαλαιοποιήσει το εισιτήριο ανόδου που κέρδισε στο γήπεδο, το πρωτάθλημα θα γίνει εκτός σοβαρού απροόπτου με δώδεκα ομάδες, τις έντεκα περσινές με την προσθήκη του Αμαρουσίου αντί του Ιωνικού.

Έτσι, μετά το πέρας των πολύ λίγων 22 αγωνιστικών της κανονικής περιόδου, οι ομάδες θα χωρίζονται σε δύο γκρουπ των έξι, από το 1 ως το 6 και από το 7 ως το 12. Οι ομάδες στη συνέχεια θα δίνουν πέντε επιπλέον παιχνίδια, με τους τρεις πρώτους κάθε γκρουπ (1, 2, 3 και 7, 8, 9 δηλαδή) να παίζουν τρία παιχνίδια εντός και τους τρεις τελευταίους κάθε γκρουπ (4, 5, 6 και 10, 11, 12) δύο ματς εντός και τρία εκτός. Άρα ο αριθμός των αγώνων της regular season πρακτικά ανεβαίνει στους 27.

Από τα αποτελέσματα αυτά θα προκύπτει και η τελική κατάταξη της κανονικής περιόδου, με τον δωδέκατο να υποβιβάζεται και τον έβδομο με τον όγδοο να κερδίζουν θέση στα playoffs.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΣΑΚΕ:

«Ο ΕΣΑΚΕ προκειμένου η Basket League της νέας αγωνιστικής χρονιάς να προσφέρει ακόμη ομορφότερο θέαμα και περισσότερες συγκινήσεις στους φιλάθλους, να είναι πιο ανταγωνιστική και να περιλαμβάνει περισσότερους ενδιαφέροντες αγώνες προχώρησε στην αλλαγή του format διεξαγωγής του Πρωταθλήματος.

Μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου της Basket League 2023-24, που θα περιλαμβάνει 22 αγωνιστικές, οι 12 ομάδες θα χωριστούν σε δύο γκρουπ για μια νέα φάση του Πρωταθλήματος πριν την έναρξη των Playoffs.

Το Top 6 θα αποτελούν οι πρώτες έξι ομάδες της κανονικής περιόδου και το γκρουπ των Play Out οι έξι τελευταίες. Και στα δύο γκρουπ οι ομάδες παίζουν μεταξύ τους ένα γύρο 5 αναμετρήσεων.

Στο γκρουπ των Play Out, η ομάδα που θα τερματίσει τελευταία υποβιβάζεται, ενώ οι δύο πρώτες ομάδες προκρίνονται στα Play Offs ως 7η και 8η ομάδα, ακόμη και εάν μετά την ολοκλήρωση της νέας φάσης του Πρωταθλήματος έχουν καλύτερο ρεκόρ από τις δύο ή περισσότερες τελευταίες ομάδες του Top 6.

Οι ομάδες που θα τερματίσουν πιο ψηλά στην κανονική περίοδο θα έχουν πλεονέκτημα έδρας στη νέα φάση της Basket League όπως φαίνεται στον πίνακα και ειδικότερα στην ανάλυση των αγωνιστικών του Top 6 και των Play Out:

Μετά την ολοκλήρωση του Top 6 και των Play Out, οι ομάδες από τις θέσεις 1 έως 8 παίρνουν μέρος στα Playoffs. Στην Α’ και στην Β’ Φάση των Playoffs οι αγώνες είναι best of 3 (κρίνονται στις δύο νίκες) και στην Γ’ και Τελική Φάση η 3η θέση θα κριθεί σε έναν αγώνα και οι Τελικοί θα είναι best of 5»

Βasket League: Ανακοινώθηκε το νέο format

Απάντηση

Don't forget to follow us on social media!

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram