Μέτρα, προκειμένου η Ευρωλίγκα να περιορίσει τις απώλειες παικτών για το ΝΒΑ ή έστω να αποζημιώνονται οι ομάδες πολύ καλύτερα από ό,τι τώρα προανήγγειλε ο νέος CEO της EuroLeague, Παούλιους Μοτιεγιούνας, μιλώντας από το Summer League του Λας Βέγκας.

«Δείτε τους παίκτες που φεύγουν για το ΝΒΑ, όπως ο Σάσα Βεζένκοφ, ο Βασίλιε Μίτσιτς, ο Ντάντε Έξουμ, ενώ περιμένουμε ακόμη να δούμε τι θα γίνει με τον Έντι Ταβάρες. Είμαστε η διοργάνωση που ‘ταΐζει’ το ΝΒΑ με καλούς παίκτες. Ακόμη και ο Γουεμπανιάμα. Έπαιξε στην Ευρώπη για ένα χρόνο με μία μικρότερη ομάδα, αλλά τώρα αποτελεί την τάση του Summer League. Οπότε αυτό το παγκόσμιο συστατικό γίνεται συνεχώς όλο και μεγαλύτερο. Όλοι οι καλοί παίκτες έρχονται εδώ. Σίγουρα δεν είναι όλοι επιτυχημένοι και μπορεί να επιστρέψουν. Νομίζω όμως ότι έχουμε βρει μία ταυτότητα ως διοργάνωση, αλλά οι καλοί παίκτες φεύγουν ψάχνοντας μία ευκαιρία να δοκιμάσουν τις ικανότητες τους στο ΝΒΑ. Το ΝΒΑ είναι και θα παραμείνει η καλύτερη διοργάνωση στον κόσμο. Οπότε αν είσαι επαγγελματίας παίκτης, θες σίγουρα να αγωνιστείς εκεί. Η πλειοψηφία των ομάδων στην EuroLeague και μερικές από το EuroCup μελετούν το πώς θα γίνουν καλύτερες», τόνισε.

Σχετικά με τη διαμάχη μεταξύ Ευρωλίγκας και FIBA, είπε: «Χρειάζεται πολλή δουλειά, αλλά πρέπει να ξεκινήσει από κάπου. Νομίζω ότι η ιδέα να καθίσουν όλες οι πλευρές στο ίδιο τραπέζι και να πουν “oκ να δούμε τι θέλουμε” και αν ο στόχος είναι το καλύτερο δυνατό προϊόν, τότε σίγουρα είναι πιθανό να καταλάβουμε τι δίνει ο καθένας στον άλλον, ώστε το προϊόν να γίνει καλύτερο. Αν όλοι εστιάσουμε σε αυτό, μπορεί να επιτευχθεί. Δεν πρέπει να έχουμε τη λογική “εγώ θέλω αυτό, εγώ θέλω εκείνο” γιατί έτσι ξεχνάμε τους παίκτες και τους οπαδούς. Κατά την άποψη μου οι οπαδοί και το προϊόν είναι το κλειδί και αν εστιάσουμε σε αυτό είναι σίγουρα επιτεύξιμο. Πρέπει να πάμε βήμα βήμα. Έχουμε επαφές και συζητήσεις με τους ανθρώπους της FIBA. Χρειάζεται να κάνουμε το πρώτο βήμα και να δούμε τι μπορούμε να πάρουμε. Υπάρχει μια ολόκληρη λίστα για να καταλάβουμε. Οι παίκτες είναι το κλειδί και φυσικά πρέπει να ξεκουράζονται και να ασφαλίζονται. Οι ομάδες πρέπει να τους προστατεύουν επίσης, σε οτιδήποτε συμβεί και έχει μελλοντικές συνέπειες. Ξέρω ότι είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να είναι χαρούμενες, αλλά πρέπει η συζήτηση να μπει σε κάποια κατεύθυνση. Επιστρέφοντας σε αυτό που έλεγα, αν οι οπαδοί είναι το καλύτερο προϊόν, τότε οι εθνικές ομάδες χωρίς παίκτες από ΝΒΑ, από τη Euroleague, από το Eurocup, απλά καταστρέφουν το προϊόν. Είναι πολύ σημαντικό να πούμε τα οφέλη που μπορεί να έχουν οι ομάδες από τη νέα γενιά. Αυτή τη στιγμή οι ομάδες επενδύουν σε νέα παιδιά και έχουν μεγάλα μπάτζετ, αλλά μπορούν να τα χάσουν χωρίς κάποιο αντάλλαγμα. Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Σίγουρα πρέπει να εστιάσουμε στα νέα παιδιά, όπως συμβαίνει στην Αμερική με το NCAA. Στην Ευρώπη έχουμε πολλά ταλέντα και το να μένουν όλο και περισσότερο στην Euroleague και το Eurocup είναι ένα πλεονέκτημα για εμάς».

Για τις τελευταίες κινήσεις στην Ευρωλίγκα είπε: «Το ψάχνεις πάντα αυτό το καλοκαίρι και το περιμένεις. Αυτή η χρονιά ειδικά πολλά παιδιά πήγαν στο ΝΒΑ, ενώ πριν δύο ημέρες υπήρξε η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στους αντιπάλους. Εννοώ ότι είναι κάτι το φυσιολογικό. Όλες οι ομάδες θέλουν να κερδίζουν. Τώρα ο Παναθηναϊκός κάνει ένα ολοκληρωτικό rebuilt, οπότε νομίζω ότι η καλοκαιρινή περίοδος είναι διασκεδαστική για τους GM και το πώς μπορούν να «ανοικοδομήσουν» τις ομάδες τους», σχολίασε αρχικά για τις τελευταίες εξελίξεις στη EuroLeague».

Όσο για την παρουσία του στο Summer League, δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά σίγουρα η πρώτη με τον τίτλο του CEO της EuroLeague: «Πάντα μου αρέσει να βρίσκομαι εδώ. Πρώτη φορά ήρθα πριν δέκα χρόνια. Είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, κυρίως όσον αφορά τη δικτύωση. Επίσης βλέπω παίκτες πως δουλεύουν και προετοιμάζονται. Είναι πάντα ωραίο να παρακολουθείς τη ζωή των παικτών. Πλέον έχω την ευκαιρία να έχω επαφές με ανθρώπους του ΝΒΑ. Έχουμε αρκετούς Λιθουανούς που δουλεύουν σε ομάδες. Άρα είναι πολύ ωραίο να τους συναντώ και να μιλάμε».

Στο τραπέζι έπεσε και η ιδέα της διεξαγωγής ενός All Star game στη EuroLeague: «Είχαμε αυτή την ιδέα, αλλά δώσαμε προτεραιότητα στα play-in, κάτι που αποδείχτηκε επιτυχημένο και στο ΝΒΑ. Το να έχουμε ένα All Star Game στη EuroLeague δεν θα είναι ένα επιτυχημένο event στην Ευρώπη. Νομίζω ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ιδέα, λόγω των πολλών πρωταθλημάτων. Αν δούμε ότι το All Star Game μπορεί να μας ενώσει όλους μαζί και μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε και να ανταλλάξουμε ιδέες με όλες τις μπασκετικές κοινότητες, γιατί όχι…».

Πηγή: SportFm

Απάντηση

Don't forget to follow us on social media!

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram