Την Πέμπτη 6/10 η Euroleague ανοίγει την αυλαία της για την σεζόν 2022/23, με την διοργανώτρια αρχή να ενημερώνει για τις αλλαγές σε μέρος των κανονισμών διαιτησίας.


Έτσι, από την σεζόν που ξεκινά:


– Το φάουλ που γίνεται στο τελευταίο δίλεπτο της κανονικής περιόδου και της παράτασης, κατά την επαναφορά και πριν μπει η μπάλα στο παρκέ, δεν θα δίνεται ως αντιαθλητικό (δύο βολές και νέα κατοχή), αλλά ως μία βολή.
– Στο τελευταίο δίλεπτο της κανονικής διάρκειας ή της παράτασης, ο προπονητής, μετά από τάιμ άουτ που έχει πάρει (μετά από καλάθι ή φάουλ), μπορεί να επιλέξει από το που θα γίνει η επαναφορά.  Αν επιλέξει αυτή να γίνει στην πλευρά που επιτίθεται, έχει το δικαίωμα να επιλέξει παράλληλα αν η επαναφορά θα γίνει από την γραμμή των εννέα μέτρων που βρίσκεται απέναντι από τους πάγκους ή μπροστά από αυτούς (δηλαδή από την αριστερή ή από τη δεξιά πλευρά του παρκέ). Μέχρι πέρσι, η επαναφορά γινόταν αποκλειστικά από την γραμμή των εννέα μέτρων απέναντι από τους πάγκους.

– Οι διαιτητές, πλέον, θα μπορούν να σταματήσουν άμεσα τον αγώνα και να καταφύγουν στο Instant Replay, σε ενδεχόμενο «act of violence», ή πιθανή τέτοια περίπτωση ανάμεσα σε παίκτες στο παρκέ ή στους πάγκους. Ουσιαστικά ο κανονισμός αυτός εναρμονίζεται με τον αντίστοιχο της FIBA.

–  Οι προπονητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το “challenge” για κάθε έναν από τους λόγους που τους δίνουν αυτό το δικαίωμα, δίχως να υπάρχουν περιορισμοί και προϋποθέσεις από το χρονικό σημείο του αγώνα. Θυμίζουμε πως πέρσι, που εισήχθη ο κανονισμός του “challenge” από τους προπονητές, υπήρχαν τρεις περιπτώσεις που αυτό μπορούσε να γίνει μόνο στα δύο τελευταία λεπτά του αγώνα. Παραμένει όμως η δυνατότητα για μία (1) μόνο χρήση του “challenge” στη διάρκεια της αναμέτρησης.

Αναλυτικά όλες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί ένας προπονητής να κάνει χρήση του “challenge” που του δίνει ο κανονισμός:

 1. Game Clock: Αναφέρεται στο υπόλοιπο του χρόνου που απομένει μέχρι να ολοκληρωθεί ο αγώνας. Αν δηλαδή κολλήσει το χρονόμετρο ή χαθούν δευτερόλεπτα.
 2. Shot Clock: Το χρονόμετρο των 24 δευτερολέπτων, ο χρόνος που απομένει δηλαδή μέχρι να ολοκληρωθεί μία επίθεση. Αν δηλαδή κολλήσει το χρονόμετρο ή χαθούν δευτερόλεπτα.
 3. Basket 24s: Εξηγεί αν το καλάθι μπήκε εντός χρόνου όταν ολοκληρώνεται μία επίθεση.
 4. Foul 24s: Εξηγεί αν ένα φάουλ καταλογίστηκε εντός χρόνου, πριν ολοκληρωθεί η επίθεση των 24 δευτερολέπτων μίας ομάδας.
 5. Basket Value: Πόσο αξίζει ένα καλάθι. Αν δηλαδή ένα επιτυχημένο σουτ μετράει για 1 (ένα), 2 (δύο) ή 3 (τρεις) πόντους
 6. # of free throws: Ο αριθμός των βολών που έχει δικαίωμα να εκτελέσει ένας παίκτης έπειτα από φάουλ που κέρδισε ή τον καταλογισμό τεχνικής ποινής ή αντιαθλητικού φάουλ.
 7. Basket DF/OF: Εξηγεί αν υπήρξε φάουλ μακριά από την μπάλα πριν ευστοχήσει ένας παίκτης σε σουτ, είτε από αμυνόμενο είτε από επιτιθέμενο. Αν το φάουλ έχει καταλογιστεί πριν ξεκινήσει ο παίκτης την προσπάθειά του για σουτ, τότε το καλάθι δεν μετράει.
 8. Foul Review: Η παρακολούθηση του VIDEO ενός φάουλ που καταλογίστηκε, προκειμένου να αναβαθμιστεί από απλό φάουλ σε αντιαθλητικό, ή να υποβιβαστεί από αντιαθλητικό φάουλ σε απλό φάουλ.
 9. Fighting / Physical Altercation: Χρησιμοποιείται αν υπάρξει συμπλοκή ή έντονος διαπληκτικός ανάμεσα σε παίκτες, προκειμένου να αποφασιστεί αν είναι απαραίτητο να επιβληθεί κάποια τιμωρία.
 10. Free throw shooter: Ο παίκτης ο οποίος εκτελεί ελεύθερες βολές.
 11. Out of Bounds: Για να διαπιστωθεί αν η μπάλα βγήκε εκτός αγωνιστικού χώρου (τελική ή πλάγια γραμμή), αλλά και αν είναι αμφισβητούμενη φάση το ποιος παίκτης έβγαλε την μπάλα εκτός παιχνιδιού.
 12. Goal-tending: Για να διαπιστωθεί αν υπήρξε παράβαση. Αν δηλαδή ένας παίκτης – επιτιθέμενος ή αμυνόμενος – είτε παρενέβη στην τροχιά της μπάλας, είτε την απομάκρυνε με λάθος τρόπο από την στεφάνη.
 13. Defensive Semi-cirle: Για να διαπιστωθεί αν ένας παίκτης έχει στηθεί εντός ή εκτός του ημικυκλίου που βρίσκεται στην ρακέτα, όταν έχει προσπαθήσει να κερδίσει επιθετικό φάουλ. Αν είναι εντός ημικυκλίου το φάουλ χαρακτηρίζεται αμυντικό, ενώ αν είναι εκτός ημικυκλίου τότε χαρακτηρίζεται επιθετικό.
 14. Basket EOQ: Εξέταση του VIDEO προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ένα εύστοχο σουτ έχει επιτευχθεί εντός ή εκτός χρόνου στο φινάλε μίας περιόδου.
 15. Foul EOQ: Εξέταση του VIDEO προκειμένου να διαπιστωθεί αν ένα φάουλ που καταλογίστηκε ήταν εντός ή εκτός χρόνου στο φινάλε μίας περιόδου.

Απάντηση

Don't forget to follow us on social media!

 • Facebook
 • Twitter
 • Instagram